• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3
Miód akacjowy

Miód akacjowy

Pozyskiwany jest w czerwcu w okresie kwitnienia robinii akacjowej, potocznie nazywaną przez pszczelarzy białą akacją. W stanie płynnym miód akacjowy ma barwę jasnosłomkową, a po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białej do kremowo żółtej. Ze względu na delikatny smak i aromat oraz odpowiednią, długo płynną konsystencję służy jako środek do słodzenia potraw, napojów, a zwłaszcza deserów. W swoim składzie miód akacjowy ma przewagę fruktozy, co sprawia że bardzo wolno się krystalizuje, nawet do dwóch lat. Miód akacjowy ma walory charakterystyczne dla wiosennych miodów: bogaty w cukry proste, łatwo przyswajalny, polecany w szczególności dzieciom a nawet niemowlętom. Z uwagi na wysoką zawartość fruktozy polecany jest w lekkich postaciach cukrzycy. Osobom tym zaleca się wyeliminowanie z diety sacharozę i zastąpienie jej miodem akacjowym. Miód akacjowy stosowany jest również przy zaburzeniach trawienia, przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie. Miód akacjowy znajduje również zastosowanie jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek oraz układu moczowego zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.


Miód akacjowy

Ceny miodów:
* 0,9l (1200g)--------------------- 40,00zł
* 0,5l (600g)---------------------- 22,00zł