• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3
Miód mniszkowy

Miód mniszkowy

Należy do bardzo szlachetnych miodów, jednakże jest niełatwy do pozyskania. Mniszek to wczesny pożytek pszczeli, który często wykorzystywany jest przez rodziny pszczele jako pożytek rozwojowy. Miód mniszkowy nazywany majowym powstaje z nektaru mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem polnym. Miód mniszkowy ma (przyjmuje kolory od jasnożółtego do pomarańczowego) jasnożółty kolor do pomarańczowego, krystalizuje się szybko przybierając drobnoziarnistą konsystencję. Miód mniszkowy działa dobroczynnie na wątrobę i układ pokarmowo-trawienny. Ponadto służy jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu leków. Miód mniszkowy zapobiega stanom zapalnym wątroby, przewodów woreczka żółciowego, jak również (pomaga) korzystnie wpływa przy niestrawności i zaburzeniach pracy nerek.


Miód mniszkowy

Aktualnie brak w ofercie.